top of page

Wat is verslaving en waarom ben je verslaafd:

Bijgewerkt op: 30 apr. 2022

10% van de mensen kampt met verslaving of met overmatig consumeren van middelen. Dit zijn middelen zoals alcohol, drugs, maar ook gokken, seks, kopen, eten vallen hieronder. In het brein zitten neurotransmitters die dopamine heten. (ontvangen moet dat worden)Dopamine geeft je een lekker gevoel.


Iemand die kampt met de ‘ziekte’ verslaving en de genetische aanleg heeft om verslaafd te raken heeft te weinig ontvangers voor deze dopamine. Dat wil zeggen dat het geluksgevoel van iemand die de aanleg heeft om verslaafd te raken anders is dan iemand die deze aanleg niet heeft.

Als je een lager geluksgevoel hebt dan de gemiddelde niet verslaafde persoon doet dat iets met de manier waarop je naar de zaken in je leven kijkt. Het niet kunnen genieten van kleine dingen, geen voldoening kunnen halen uit zaken zoals een lekkere wandeling aan het strand terwijl anderen dat wel kunnen. Een overheersend gevoel van onvrede gepaard met gedachten dat geluk niet voor jou is weg gelegd, dat jij niet de moeite waard bent om van te houden, dat het nooit goed genoeg is wat je doet. Deze elementen zijn een perfecte combinatie om in een middel te vluchten.

Laten we eerlijk zijn, gebruik van middelen doet vooral in de beginfase heel veel met je. Je voelt je goed, zelfverzekerd, aantrekkelijk, onoverwinnelijk en je hebt een tomeloze energie. Dit zijn de positieve effecten van gebruik die je geheugen namelijk als zeer waardevol opslaat. Je brein wil deze handelingen herhalen om het goede gevoel weer te kunnen ervaren. Als je je voorstelt dat seks 200 eenheden dopamine afgeeft, en drugs nog eens 6 tot 8 x zoveel eenheden dopamine afstaat begrijp je ongetwijfeld waarom iemand een volgende keer het gebruik van drugs nog een keer wil ervaren.

Tot het gebruik van middelen een functie gaat krijgen in je leven, en die functie is om stress en spanning te reduceren.

Veelvuldig gebruik van middelen zorgt voor meer stressfactoren in verschillende delen van je leven, bijv. in je relaties met mensen om je heen, op financieel gebied, en/of je werk waardoor gebruik en dat goede gevoel najagen makkelijker is dan de stress of spanning op een gezonde manier op te lossen.

De negatieve overtuigingen zullen alleen maar weer bevestigd worden en het gevoel van… zie je wel, het geluk is voor mij niet weg gelegd en andere negatieve overtuigingen steeds steeds steviger geworteld in je brein. Op deze manier ontstaat een vicieuze cirkel waarin je het gevoel hebt er niet meer uit te kunnen komen, moet liegen, bedriegen, om je ego nog enigszins op te vijzelen. Het leven waarin je machteloosheid voelt en stuurloosheid ervaart.

Er is ook een andere weg, een weg die niet makkelijk is, maar wel haalbaar voor iedereen. Een weg waar emoties zoals angst, blijdschap, boosheid, verdriet en schaamte er mogen zijn. Een weg waar ook verbinding, berusting, werkelijke behoefte en acceptatie onderdeel worden van je dagelijks leven.

Het leven waarin je zingeving vindt, liefdevol kan zijn en je eigenwaarde weer een rijke aanvulling is in je leven en dat van je naasten. Weten waar je naar toe wil en wat je daarvoor nodig hebt.


Geloof me een leven zonder middelen is zoveel meer…..


Commentaires


bottom of page